Średnia Ocena:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Twórców badań ponad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w czasie od I do VII w., lecz uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu. Zamiarem Twórców było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny mowa sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego również świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Twórców do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia a także medycyny, to niekiedy podejmowali również kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) |
Autor: | Rzeźnicka Zofia, Kokoszko Maciej |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!