Średnia Ocena:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka ebook kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „ Najdawniej używane i słynne przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — ponieważ nawet w dawnych, bardzo zamierzchłych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nie tylko był rzadkim przysmakiem, i który wówczas zwano „Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały ciężko było, a nasze polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego syropu, konfitury nieustanny się rzadkością, wyszły niemal z użycia. Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnorakimi nieznanego składu karmelkami i marmoladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną i zbędną, zapominano o tym, że się pozbawia dzieci i osoby starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różnorakie surogaty, nieraz może szkodliwe dla zdrowia.” Autorka
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć |
Autor: | Pani Elżbieta |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Psychoskok |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!