Średnia Ocena:
Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Wyjątkowa, osobista opowiadanie o jedzeniu i o dwudziestowiecznym ZSRR.W porywających wspomnieniach Ania von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje również wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRS. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły. „Niebywale rozrywkowa uczta duchowa”.„Independent” „Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe”.„Wall Street Journal” „Wzruszające i pełne czarnego humoru”.„Sunday Times”
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej |
Autor: | Von Bremzen Anya |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!