cebulaki
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | cebulaki |
Rozszerzenie: |
cebulaki PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd cebulaki pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. cebulaki Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
cebulaki Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
Cebulaki
składniki
• 500 g mąki
• 250 ml letniego mleka
• 3 -4 łyżki oliwy z oliwek
• 4 dag drożdży
• * sól, cukier, wegeta
• 5 średnich cebul
• 1 jajko
• * ser masdamer
Sposób przygotowania
1. Z odrobiny letniego mleka, soli, cukru i drożdży zrobić zaczyn, zostawić
na 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie mieszamy z przesianą
wcześniej mąką i resztą mleka oraz z oliwą. Zagniatamy ciasto,
przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją
objętość. Cebulę obrać i pokroić w kostkę , usmażyć na maśle z odrobiną
wegety. Wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować łódeczki lub okrągłe
placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jajko rozmącić z łyżką
wody i posmarować cebulaki. Posypać cebulą i startym serem. Placki
układać tak aby miały odstęp żeby się nie skleiły podczas pieczenia. Piec
w 180 stopniach ok 25 minut.