(odc.23) małe cukinie w cieście
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.23) małe cukinie w cieście |
Rozszerzenie: |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.23) małe cukinie w cieście PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.23) małe cukinie w cieście pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.23) małe cukinie w cieście Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.23) małe cukinie w cieście Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.23) małe cukinie w cieście
(Zucchini fritti)
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.23)
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia (szklanka zwykłej mąki + 1,5 łyżeczki (7,5 ml)
proszku do pieczenia)
1 szklanka (250 ml) piwa
1 białko jaja
8 małych cukinii (z kwiatami)
olej roślinny do smażenia
2 czerwone papryczki chilli
garść liści mięty
ocet ziołowy lub z białego wina
sól
Przygotowanie
Wsypać mąkę do miski. Wlać piwo. Ubić razem do konsystencji gęstej śmietany. Dodać dużą
szczyptę soli i dobrze wymieszać. Ubić na sztywno białko i delikatnie wmieszać do masy.
Cukinie rozkroić wzdłuż od strony pędu (nie do końca). Do rondla wlać olej na głębokość 3-4
cm i dobrze rozgrzać.
Wrzucić cukinie do ciasta i dobrze obtoczyć. Strząsnąć nadmiar ciasta i włożyć cukinie do
gorącego oleju ruchem od siebie. Smażyć na złoto z obu stron. Wyjąć cukinie z oleju, osączyć
i rozłożyć na papierze kuchennym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Papryczki chilli oczyścić z
pestek i drobno posiekać. Cienko pokroić miętę. Ułożyć cukinie na talerzu, posypać solą,
chilli i miętą i skropić octem.
W ten sam sposób można przyrządzić inne warzywa.
© Jamie Oliver 2002