(odc.34) smażone krokieciki z ryby i ziemniaków
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.34) smażone krokieciki z ryby i ziemniaków |
Rozszerzenie: |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.34) smażone krokieciki z ryby i ziemniaków PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.34) smażone krokieciki z ryby i ziemniaków pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.34) smażone krokieciki z ryby i ziemniaków Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.34) smażone krokieciki z ryby i ziemniaków Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.34) smażone krokieciki z ryby i
ziemniaków
(Bolinhos de bacalhau)
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.34)
trudność: łatwe
Składniki
1 kg filetów z łupacza lub dorsza, ze skórą
½ litra mleka
2 listki laurowe
1 kg obranych ziemniaków
pęczek natki pietruszki
garść posiekanych świeżych listków mięty
skórka z 2 cytryn
2 jajka
1 strączek chili
sól morska, pieprz
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
cytryna do dekoracji
Przygotowanie
Filety ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, wlać mleko, dodać listki laurowe.
Wstawić na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni C. Ugotować ziemniaki w
osolonej wodzie, odsączyć, odparować i rozgnieść. Z ryby wyjąć pozostałości ości, przełożyć
do miski i rozdrobnić mięso. Dodać utłuczone ziemniaki, posiekaną natkę i miętę, jajka,
doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Blat
posypać mąką. Nabrać dłonią mniej więcej łyżkę masy, zagarnąć odrobinę mąki i uformować
w dłoniach wałeczek. Wlać olej na głęboką patelnię z grubym dnem (lub do garnka,
przeznaczonego do smażenia w głębokim tłuszczu). Na średnim ogniu podgrzać do
odpowiedniej temperatury (można zrobić test: kawałek chleba, wrzucony do oleju po trzech
minutach powinien być brązowy). Smażyć bolinhos przez około 5 minut, aż nabiorą złoto-
brązowego koloru. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać na dużym talerzu,
udekorowane połówkami cytryny. Przed jedzeniem wycisnąć na bolinhos trochę soku z
cytryny.
© Jamie Oliver