(odc.48) shabu shabu
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.48) shabu shabu |
Rozszerzenie: |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.48) shabu shabu PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.48) shabu shabu pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.48) shabu shabu Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.48) shabu shabu Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.48) shabu shabu
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.48)
ilość osób: 4
czas przygotowania: 20 minut
trudność: łatwe
Shabu shabu to jedno z najpopularniejszych japońskich dań, rodzaj sławetnego fondue. W
jego skład wchodzą cieniuteńkie plastry surowej wołowiny i surowe warzywa, które gotuje
się samemu w garnku z gorącym bulionem z wodorostów kombu. Nazwa pochodzi od
dźwięku wydawanego przez mięsa zanurzane w gorącym bulionie.
Składniki
1,5–2 l zimnej wody
85 g suszonych wodorostów kombu*
225 g polędwicy wołowej cieniutko pokrojonej
115 g grzybów shiszitake*
115 g grzybów enoki* (usunąć nóżki)
115 g grzybów honshimeji*
115 g tofu, pokrojonego w kostkę
1 pęczek rzeżuchy wodnej, przyciętej
Przygotowanie
Garnek z wodą postawić na ogniu, dodać suszone wodorosty kombu. Gotować na wolnym
ogniu jakieś 10 minut. Wyjąć wodorosty, kiedy woda zacznie wrzeć (nie można pozwolić,
żeby wodorosty zagotowały się w wodzie!). Wołowinę pokroić na cienkie plastry – każdy z
plastrów ubić ostrzem noża aż będą bardzo cienkie. Gotowe plastry ułożyć na talerzu.
Zagotować bulion. Wrzucić do niego grzyby shiitake, enoki i honshimeji. Później dodać tofu i
rzeżuchę wodną. Garnek z gotującym się bulionem natychmiast przestawić na stół. Pozwolić
gościom na samodzielne gotowanie wołowiny poprzez zanurzanie jej, trzymanej pałeczkami,
w bulionie. Można podawać z ryżem.
© Jamie Oliver
*dostępne w sklepach z żywnością orientalną